Vážený přátelé.
Na základě Vaších žádostí a se souhlasem rodiny Hrabalovy z Velkých
Bílovic, si dovoluji uveřejnit recept na škvarkovou pomazánku, kterou Vás
hostíme na naších akcích. Pomazánku Vám připravuje manželka Pavlína
z cca 15 kg škvarků, to uvádím jenom proto, aby jste si dovedli
představit to množství surovin co musí zpracovat.
Škvarková pomazánka je osvědčený recept naší matky Elišky, který jsme získali rychlým zapisováním při výrobě tohoto pokrmu. Jiná písemná zmínka nebyla doposud k dispozici.
Suroviny:
250g čerstvé pomleté škvarky
3ks středně velké cibule
4ks stroužky česneku
2 lžíce plnotučné hořčice
sůl
vepřové škvařené sádlo
Příprava:
Nakrájenou cibuli a česnek orestujeme na vepřovém sádle, přidáme
hořčici a sůl. Po schladnutí smícháme s mletými škvarky, přidáme dle
chuti vepřové sádlo a vše dobře promícháme.
Doporučená vína:
K této pomazánce doporučujeme zvláště červená vína s vyššími
tříslovinami jako Frankovka, Neronet nebo Zweigeltrebe barrique. Z bílých
vín lze doporučit Veltlínské zelené jakostní (pikantní kyselinka a
v chuti pepřovitost).