Burčáková sezóna v naší vinotéce od 31. 8. 2018

Vážení přátelé a příznivci naší Tak trochu jiné vinotéky. Burčák je ještě nehotové víno, má méně alkoholu, příjemnou nasládlou chuť, bublinky i spoustu kvasinek. To vše z něj dělá fenomén podzimu. Říká se, že občasné pročištění organismu pravým burčákem je to nejlepší, co můžeme pro své zdraví udělat. Na Slovensku se traduje „Kolik krve máš tolik burčáku musíš vypít“ Je fakt, že některým se nám to povede i několikrát za sezónu a není to vůbec na škodu. Aby se Vám to povedlo i tento rok, tak od 31. srpna bude možnost zakoupit tento krásný a chutný nápoj z prvních hroznů zvaný burčák i v naší vinotéce. Vzhledem k náročnosti distribuce burčáku budeme tento nápoj prodávat jako každý rok vždy jen v některé dni v týdnu od 13 hodiny do 18 hodiny. Po celou dobu bude ČSHM (částečně zkvašený hroznový mošt) a burčak z vinařství Zborovský z Velkých Pavlovic.
Žádáme ty z Vás co budou burčák požadovat o jeho objednání vždy nejpozději v úterý daného týdne do 12 hodiny. Samozřejmě bude nějaké množství v záloze, ale přednostně budeme akceptovat objednané a jejich litránky.
Objednávky pouze emailem na: vinoteka@ajeto-ir.cz
Členové věrnostního klubu naší vinotéky mají slevu 10,– Kč na láhev !!!
Pokud by někdo z Vás potřeboval burčák i v jiných termínech, lze toto domluvit, ale minimální množství je 25 litrů !!!

Kdy, kde a od koho bude burčák k dostání je aktualizováno v následující tabulce:

Datum Hod. Místo Město Vinařství Druh Den
31.8.2018 13:00 vinotéka Beroun Zborovský B+Č pátek do 17:00
7.9.2018 dopřesníme vinotéka Beroun Zborovský B+Č pátek do 17:00
8.9.2018 09:00 náměstí Beroun Zborovský B+Č sobota
9.9.2018 09:00 náměstí Beroun Zborovský B+Č neděle
14.9.2018 13:00 vinotéka Beroun Zborovský B+Č pátek
15.9.2018 10:00 Letorosty Kemp na Hrázi Beroun B+Č sobota
21.9.2018 13:00 vinotéka Beroun Zborovský B+Č pátek
22.9.2018 13:00 Havlíčkovy sady Praha Zborovský B+Č sobota
27.9.2018 13:00 vinotéka Beroun Zborovský B+Č čtvrtek do 17:00
29.9.2018 10:00 u Sokolovny Karlštejn Zborovský B+Č sobota
30.9.2018 10:00 u Sokolovny Karlštejn Zborovský B+Č neděle
5.10.2018 13:00 vinotéka Beroun Zborovský B+Č pátek

Poznámka:

B = bílý burčák, Č = červený burčák

Co burčák je?

Burčák je částečně zkvašený mošt z hroznů révy vinné, který obsahuje vyvážený a chuťově harmonický poměr alkoholu, cukru a kyselin. Je to meziprodukt při výrobě vína. Obsah alkoholu je zpravidla mezi 1 – 7 %. Podle zákona, který platil do roku 2004 byl burčák definován jako: částečně prokvašený hroznový mošt obsahující nejméně 1 % objemové skutečného obsahu alkoholu a nejvýše tři pětiny celkového obsahu alkoholu. Současný vinařský zákon (321/2004 Sb.) tuto definici neobsahuje. V ideálním případě je to kvasící vinný mošt ve fázi bouřlivého kvašení. „Mošt“ je termín pro tekutinu, která teče z lisu při lisování hroznů. Bouřlivá fáze kvašení následuje po předchozí fázi, která se označuje jako počátek kvašení. Kvašení vinného moštu způsobují kvasinky, které se do něj dostávají z hroznů a na ně zase přirozenými cestami během zrání.

Z čeho se burčák vyrábí?

Burčák se vyrábí z bílých i modrých hroznů. Bílý burčák má světle až tmavě žlutou barvu s mírným kvasničným zákalem. Na dně a na stěnách nádoby se může vyskytnout jemná usazenina. Červený burčák má světle rubínovou až tmavě červenou barvu a není čirý, ale je s mírným zákalem kvasinek. Burčák obsahuje významné množství vitamínů, minerálních látek, stopových prvků, přírodní hroznový a ovocný cukr. Dobrý burčák se projevuje ovocností v chuti i ve vůni.

Kvašení burčáku

O pří­pravu opojných látek se nám tedy pečlivě stará sama příroda. Samotný proces kvašení rozkládá cukr, glukózu, a místo ní nám připravuje alkohol. Jakmile koncentrace alkoholu v moštu dosáhne 4 – 5 objemových procent, pak nastává právě dlouho očekávaná fáze bouřlivého kvašení. Při ní se kvasinky nejrychleji množí a nejrychleji vykonávají to co mají. Během jejich činnosti nastane okamžik, kdy je prokvašena polovina cukru. Obsah alkoholu v té chvíli dosahuje asi 6 objemových procent. To znamená, že musíte vypít dvakrát tolik burčáku než vína, abyste se dostali do stejné nálady. V té chvíli je kvašení nejrychlejší a burčák nejlahodnější. Ta chvíle se pozná podle toho, že v pité tekutině nesmí převládat ani sladkost (jejímž zdrojem je dosud neprokvašený cukr), ani trpkost již vzniklého alkoholu. Je-li mošt spíše sladký, musíte si počkat několik hodin nebo dní. Je-li spíše trpký, musíte počkat několik měsíců do příštího roku, protože jste to už prošvihli. Jestli se vám na jazyce nevnucuje ani sladkost ani trpkost, měli jste štěstí a pijete burčák. Můžete se soustředit na obsah kyselin, odrůdovou chuť a kvasný buket. Ten dodává burčáku v chuti něco navíc.

Burčák obsahuje zdraví prospěšné látky

Burčák obsahuje „četné vitamíny“. Díky kvasinkám v něm objevíme také bílkovinné látky, takže je výživný. Dále v něm najdeme tiamin, jeden z vitamínů skupiny B, který prý podporuje srdeční činnost. A kyselina nikotinová a nikotinamid zabraňují nervovým a kožním poruchám. Kyselina pantotenová chrání tělo proti onemocnění sliznice a zažívacího ústrojí. Pozitivní, čistící působnost na trávicí ústrojí je nepochybná.

Kdy se burčák prodává a kde se pije?

Podle vinařského zákona se burčák může vyrábět jen s tuzemských hroznů a smí se prodávat od 1. srpna do 30 listopadu. Produkt vyrobený ze zahraničních hroznů se označuje názvem částečně zkvašený hroznový mošt. V České republice je burčák velmi populární. Pije se také v Rakousku a na Slovensku. Ve spoustě i velkých vinařských zemích, ale pojem burčák vůbec neznají a tento nápoj nepijí.

Jak poznáte opravdový burčák?

Opravdový burčák stále pracuje. Proto musíte mít ve sklence bublinky a pěnu a především ve větší nádobě můžete pozorovat neustálý rej malých bublinek. Pokud vám štěstí opravdu přeje, je váš nápoj i teplý. Při kvašení se totiž teplo uvolňuje. Pravý burčák, tedy burčák v nejlepším stádiu je podle pravověrných vinařů možné poznat jen ve sklepě. Podle nich se na pravý burčák čekalo ve sklepě i několik hodin a přitom se mudrovalo při víně. V tomto stádiu je cukr a alkohol přibližně v rovnováze a pravý burčák je teplý. Pak převládne alkohol a jeho trpká chuť a na několik týdnů až měsíců se tekutina změní v nápoj nevalné chuti. Teprve pak se z ní pomalu rodí víno.


Doporučení Vinotéky AjeTO!

ZMĚNA OTEVÍRACÍ DOBY PRODEJNY.

Vzhledem k bouraní (bývalé Mototechny) a výstavby nového baráku v těchto prostorech jsme až do odvolání dostupný jenom po telefonické domluvě !!!!!

V případě neodkladné záležitosti nás kontaktujte pomocí elektronického formuláře v kontaktech, nebo telefonicky na čísle 724538982 nebo 602218288.
Děkujeme za pochopení. Ivan REHORA

Logo Skanzen.NAŠE DOPORUČENÍ ! Všechny produkty lihovaru SKANZEN Modrá můžete zakoupit v naší vinotéce. Vše o produktech najdete na www stránkách.
Lihovar Skanzen Modrá
www.lihovarskanzen.cz

Logo Hrabal.NAŠE DOPORUČENÍ ! Všechny vína z produkce rodinného vinařství Hrabal můžete zakoupit v naší vinotéce. Vše o produktech najdete na www stránkách.
Vinařství Hrabal s.r.o.
www.hrabal-vino.cz

Logo Znovín Znojmo a.s.NAŠE DOPORUČENÍ ! Všechny vína z produkce Znovín Znojmo lze u nás zakoupit. Skladem máme i vína, které ve Znovíně již neseženete.

Vína z moravy a čech
www.wineofczechrepublic.cz


O násNaše nabídkaNaše službyFotogalerieO víněNávštěvní knihaKontakty